Over mij

Uit Schiedams Stadsblad: Het troostende potlood nav kleuren met vluchtelingenWie ben ik?

Nadat ik 47 jaar in gezondheidszorg, welzijnswerk en onderwijs gewerkt heb, richt ik me nu op het organiseren van teken- en schilderworkshops en geef ik individueel les. Ik teken en schilder zelf en ben zoekende naar mijn stijl. Ik ben dol op geometrie en richt me op dit moment op de Islamitische en Arabische kunst.

Ik weet niet of ik mezelf een kunstenaar kan noemen of een creatieveling. Maar ik organiseer veel op gebied van kunst en educatie. Ik doe vrijwilligerswerk met ouderen. Dit raakt me vooral in mijn hart. Ik verzorg de opmaak van een tijdschrift voor tekentherapeuten. Ik maak jaarlijks met een groep vrouwen een mandala-kalender en ook daarvan verzorg ik de opmaak. Ik vind het vooral leuk om met projecten bezig te zijn.  Zo heb ik vorig jaar een kleurboek voor dementerenden op de markt gebracht. De opbrengt heb ik gedoneerd aan de Alzheimerstichting. Het boek heet: Samen Kleuren en is nog steeds via de boekhandel te koop. Een tweede kleurboek, dat over Islamitische kunst gaat, is in de maak en zal binnenkort ook via de boekhandel te koop zijn. 

Tekendocent en tekentherapeut

In 2007 ben ik begonnen aan de Opleiding voor Kunst en Communicatie in Zutphen bij Lisa Borstlap in Zutphen. Genoten heb ik van de verschillende werkvormen, het materiaalaanbod, het samen tekenen en schilderen en de inspiratie die ik er opdeed. Ik zag dat ik groeide, veel plezier had en dat mijn schilderingen steeds beter werden en steeds meer eigen persoonlijkheid en identiteit kregen.

Integratie

Sinds 2011 ben ik gediplomeerd tekentherapeut en tekendocent. In mijn praktijk kan ik mijn kennis en ervaringen van mijn vroegere beroepen kwijt. Mijn belangstelling voor geometrie en mijn wiskundige inzichten heb ik ingezet voor mijn mandala’s en mijn kleurboeken. Als ik een gelliplate maak, voel ik me weer net een apothekersassistente die aan het roeren is en de juiste hoeveelheden moet afwegen en mengen. Mijn linkerhersenhelft komt goed aan haar trekken. Ik houd van technische snufjes en daarom combineer ik schilderen, tekenen, photoshop, gelliplate en mijn plottermachine. Maar ook mijn rechterhersenhelft doet goed mee: Ik heb zelf tijdens therapiesessies veel geoefend om te voelen wat het mij doet om met verschillende materialen te werken.  Zo heb ik een sterke voorkeur voor ecoline, een waterige inkt, sterk gepigmenteerd, heel aanwezig, heel grillig, bijna niet te temmen, met schitterende, heldere kleuren. Als ik ecoline laat druppen op natgemaakt papier, dan verrast het me iedere keer weer welk vuurwerkeffect het heeft en hoe vrolijk en blij en enthousiast ik daarvan word. Omdat ecoline zo waterig is, wordt – als ik schilder – mijn gevoel ook zo aangeraakt en vloeibaar. Ik kom dichter bij mijn gevoel en mijn creativiteit en intuïtie worden vergroot. En zo zou ik over alle materialen kunnen schrijven.

Kunstenaar of educatieontwikkelaar?

De projecten die op dit moment mijn aandacht hebben zijn:

1) de Appeltjestas. Een project voor contact en kunst. Doelgroep: alleenwonende ouderen.

2) ‘Dit-ben-ik’-boekje. Een project voor kinderen en ouderen. Ambacht en kunst gaan samen om de creativiteit te vergroten. 

3) Museumbezoek voor ouderen en dementerenden met aansluitend een workshop.

4) Samen kleuren, een kleurboek voor dementerenden (grote vlakken, samen kleuren met een familielid of mantelzorger)

4) Kleurboek Islamitische kunst, een verfijnd kleurboek voor iedereen die ervan houdt. (gedetailleerde tekeningen, opgebouwd vanuit een getal)

 

 

Reacties zijn gesloten.