Over mij

Uit Schiedams Stadsblad: Het troostende potlood nav kleuren met vluchtelingenWie ben ik?

Nadat ik 47 jaar in gezondheidszorg, welzijnswerk en onderwijs gewerkt heb, richt ik me nu op het geven van teken- en schilderworkshops. Ik ben dol op felle kleuren. Ik schilder veel met ecoline en ik houd van grafisch werken, dus ik maak veel gebruik van zwarte lijnen. Ik teken en schilder intuïtief, dat wil zeggen dat ik mijn handen en lichaam het werk laat doen. Ik gebruik meer mijn hart dan mijn hoofd. Ik werk vanuit thema’s. Dat kan met de vier jaargetijden te maken hebben, de vier windrichtingen, of ritmisch vanuit de muziek, of vanuit een fase uit je leven, of een kunstenaar kan als inspiratiebron dienen.

Eerdere beroepen

In mijn beroep als apothekersassistente kwamen mijn rekenkundige vaardigheden goed van pas. Ik moest heel precies werken en daar houd ik ook van. Ik heb dat 12 jaar uitgeoefend, waarvan 3,5 jaar in Zwitserland. Daarna was ik 20 jaar maatschappelijk werkster bij de reclassering, waarvan enkele jaren als werkbegeleider. Luisteren, structureren, het overzicht bewaren, plannen, hoofd- en bijzaken scheiden, doelgericht werken en aansturen waren de kwaliteiten die ik er ontwikkelde. Vervolgens was ik 13 jaar docent op een Hogeschool en gaf ik les en supervisie aan maatschappelijk werkers in opleiding. Daar leerde ik creatief, vindingrijk en oplossingsgericht te zijn.

Tekendocent en tekentherapeut

Al in 1999 was ik een eigen praktijk gestart als supervisor. De volgende stap naar therapie was een logisch vervolg. In 2007 ben ik begonnen aan de Opleiding voor Kunst en Communicatie in Zutphen bij Lisa Borstlap. Genoten heb ik van de verschillende werkvormen, het materiaalaanbod, het samen tekenen en schilderen en de inspiratie die ik er opdeed. Ik zag dat ik groeide, veel plezier had en dat mijn schilderingen steeds beter werden en steeds meer eigen persoonlijkheid en identiteit kregen.

Integratie

Sinds 2011 ben ik gediplomeerd tekentherapeut en tekendocent. In mijn praktijk kan ik mijn wiskundige inzichten kwijt tijdens de ontwikkelen van mijn workshops geometrie, Escher en Islamitische kunstvormen. Als ik een gelliplate maak, voel ik me weer net een apothekersassistente die aan het roeren is en de juiste hoeveelheden moet afwegen en mengen. Mijn linkerhersenhelft komt goed aan haar trekken. Ik houd van technische snufjes en daarom combineer ik schilderen, tekenen, photoshop, gelliplate en mijn plottermachine. Maar ook mijn rechterhersenhelft doet goed mee: Ik heb zelf tijdens therapiesessies veel geoefend om te voelen wat het mij doet om met verschillende materialen te werken.  Zo heb ik een sterke voorkeur voor ecoline, een waterige inkt, sterk gepigmenteerd, heel aanwezig, heel grillig, bijna niet te temmen, met schitterende, heldere kleuren. Als ik ecoline laat druppen op natgemaakt papier, dan verrast het me iedere keer weer welk vuurwerkeffect het heeft en hoe vrolijk en blij en enthousiast ik daarvan word. Omdat ecoline zo waterig is, wordt – als ik schilder – mijn gevoel ook zo aangeraakt en vloeibaar. Ik kom dichter bij mijn gevoel en mijn creativiteit en intuïtie worden vergroot. En zo zou ik over alle materialen kunne  schrijven.

Reacties gesloten